Panimon esittely
Masis Breweryn tarina juontaa juurensa Espooseen ja oluen äärelle.
Vaikka panimon historia onkin lyhyt, on matkaan mahtunut monta mutkaa.
Mistä kaikki sai alkunsa?
IT-alalla työskentelevät Janne ja Timo istuivat Espoossa erään työpäivän jälkeen oluella ja miettivät, että joskus voisi tehdä muutakin kuin istua läppärin edessä päivät pitkät. Puhe eksyi oluen maailmaan ja siitä se idea sitten lähti eikä mennyt kauaakaan, kun kotipanimolle tilattiin panovälineitä ja ainesosia ensimmäisiä oluita varten.
Jannen vaimoa Lauraa tämmöinen harrastus ei haitannut, vaan ensimmäinen kysymys taisi olla, koska ensimmäiset oluet valmistuvat. Timon vaimo Terhi lähti myös mukaan toimintaan, vaikka oluet eivät ihan lähellä sydäntä vielä olleetkaan siinä vaiheessa.
Ensimmäiset kotioluet saatiin tulille alkuvuodesta 2016. Virheistä opittiin jokaisen erän kohdalla ja lähes jokaisella panokerralla myös kotipanimon laitteistoa päivitettiin.
Panimomestari Masi
2,5-kiloinen englanninkääpiöterrieri Masi oli aina ollut halukas olemaan mukana kaikessa mitä ympärillä tapahtuu ja työntänyt kuononsa välillä liiankin innokkaasti tielle. Ei siis mikään ihme, että Masi pääsi mukaan myös panimotoimintaan omistajiensa Lauran ja Jannen kautta kotipanimon alusta alkaen. Erityisesti Masia miellytti lämmittävä mäskiastia, jonka lähelle oli mukava käpertyä.
Panimolle piti tietysti keksiä nimi ja logo, vaikka pantiinkin vain kotinurkissa. Masi pääsi osallistumaan tähänkin, sillä profiilikuvasta sai yksinkertaisen ja mieleenpainuvan kuvan. Nimeä mietittiin hetken aikaa, mutta lopulta Masi päätyi siihenkin, kun yhdistettiin pimeän talviajan mieliala ja Masin nimi yhteen, jolloin panimon nimeksi tuli Masis Brewery.
Panimon roolijako oli alusta asti selvä, ja siksi Masia kutsuttiin heti alusta alkaen panimomestariksi. Kotioloissa pieni kuono halusi tutkia oluen valmistukseen käytettäviä maltaita ja humalia, mutta välillä jouduttiin häätämään innokasta valvojaa kauemmas kiehuvien vierteiden tieltä.
Masi oivalsi vanhoilla päivillään, että hän viettää mieluummin päivänsä sohvalla huovan alla faksaillen kuin panimon toimintaan osallistuen. Vuonna 2021 jouduimme jättämään jäähyväiset Masille, joka on kuitenkin jättänyt ikuiset tassunjälkensä panimon ilmeeseen.
Kiertolaispanimon taival
Kaksi vuotta kotona panemisen jälkeen oli aika siirtyä isompiin ympyröihin. Alusta alkaen tavoitteena oli jossain vaiheessa alkaa tehdä olutta myös kaupallisena. Vuoden 2018 keväällä alkoivat ensimmäiset pohdinnat kiertolaispanimotoiminnasta, sillä se oli helppo ja riskitön tapa lähteä kokeilemaan, mitä kaupallinen toiminta vaatii ja riittävätkö rahkeet alkoholilainsäädännön kanssa painimiseen.
Lohjalla oli aloittanut tähän toimintaan erikoistunut United Gypsies Brewery, jonka kautta kiertolaispanimot voivat valmistuttaa olutta omalla brändillään. Masis Breweryn tie vei siis Lohjalle ja ensimmäinen kaupallinen olut pantiin tulille lokakuussa 2018. Tyylilajiksi valikoitui IPA eikä humaloinnissa säästelty. Jenkkien länsirannikon suuntaan kumartavan oluen nimeksi tuli West Coast Road Trip ja etikettiin päätyi vuonna 2013 otettu kuva kalifornialaisesta Bixby Bridgestä.
Paneminen vei Masiksen mennessään ja yhtäkkiä ensimmäisen kaupallisen toimintavuoden aikana oli tehty yhdeksää erilaista olutta kolmella eri panimolla. Tuotantolinjalta tupsahteli markkinoille niin imperial stoutia kuin hapanoluttakin. Matkan varrelta tarttui mukaan sekä valtavasti oppia panimoalasta että mahtavia ystäviä. Alkoholin valmistus on Suomessa todella säädeltyä ja korkeasti verotettua, joten helppoa rahan tekemistä kiertolaispanimonkaan toiminta ei ole.
Oman panimon ensimmäiset askeleet
Syksyllä 2020 ajatus oman panimon perustamisesta alkoi realisoitua. Vaikka kiertolaispanimona toimimisessa on omat hyvät puolensa etenkin vähäisten investointien osalta, oli aika kiihdyttää panimon toiminta seuraavaan vaiheeseen. Tästä syystä Suomen espoolaisin kiertolaispanimo Masis Brewery päätti asettua aloilleen ja perustaa oman panimon Espooseen.
Panimo sai myös syksyllä 2020 uuden jäsenen, kun irlanninsetteri ja panimomestariharjoittelija Martta liittyi Terhin ja Timon ruokakuntaan.
Panimotilan rakennus alkoi alkuvuodesta 2021 ja tiedossa oli melkoinen urakka rakentaa panimo tyhjästä. Tilat löytyivät Keran Halleilta, jonne Tired Uncle Brewing Company ja 8-Bit Brewing olivat rakentaneet omat panimonsa. Tilojen valintaan vaikuttivat niin espoolaisuus, keskeinen sijainti ja ajatus Keran panimokylästä, jossa asiakkaat pääsevät kerralla käymään useilla panimoilla.
Rakennustyöt saatiin päätökseen kesäkuussa 2021 ja oluen valmistus pääsi vauhtiin.
Tuotanto käynnissä
Alkoholin valmistuslupa saatiin kesäkuussa ja ensimmäinen olut uudelta panimolta tuli ulos heinäkuussa 2021, jolloin avattiin myös panimon yhteyteen kauppa Masis Corner, josta oluita voi käydä ostamassa mukaan.
Tuotannon käynnistämisen jälkeen matkaan on mahtunut tasaista oppimiskäyrää. Oluita on tehty tasaista tahtia, ja sitä myötä huomattiin myös myynnin tärkeys. Onnellisten sattumien kautta panimon toimintaan tuli mukaan Väiski, joka on vahvistanut panimon työvoimaa.
Nykytilanne ja tulevaisuus
Panimolla on kuusi käymistankkia (yhteensä 8 000 litraa), jotka on tarkoitus pitää pöhisemässä mahdolliseen tiuhaan tahtiin. Masis Brewery pyrkii pitämään yllä monipuolista tuotevalikoimaa, joten jatkossakin valmistuvien oluiden joukossa tulee olemaan esimerkiksi hapanolutta, saisonia, IPAa ja imperial stouteja.
Masis Cornerin lisäksi oluita myydään ravintoloihin ja vähittäiskaupan myymälöihin. Jälleenmyyjät-sivulta löytyy lista paikoista, joihin olemme olutta toimittaneet.
Oma panimo on mahdollistanut Masikselle myös kiertämisen olutfestareilla, jotta oluita ja panohenkilöiden naamoja saadaan tutuksi eri puolilla Suomea.
Keran Hallit tulee olemaan Masikselle vain tilapäinen koti, sillä alue on kaavoitettu asuintaloille. Seuraava haaste tuleekin olemaan uusien tilojen löytäminen.
HENKILÖKUNTA
Panimomestarit
Panimon pomottaja, joka halusi palkkansa sisäfileenä.
Panimon ilopilleri, joka viettää syksyt metsällä.
Viivi on aina hyväntuulinen, kaikkia rakastava vauhtihirmu.
Panimon pomppukone, joka tervehtii jokaista kävijää iloisella haukulla.
Panohenkilöt
Panimon hiiva, joka pitää hommat käynnissä ja reseptiikan kunnossa.
Panimon ruutupaita ja nörtti, jonka sydämen humala saa bugailemaan.
Panimon humanisti, joka leikkii graafikkoa ja toimii puppugeneraattorina.
Panimon henkilöstöjohtaja, joka huolehtii henkilöstön hyvinvoinnista ja alkoholin kulutuksesta.
Panimon myyntitykki, jonka tunnuslausahdus TsaTsaTsaa kaikuu ympäri panimoa.